Teściowa zdradziła przepis na tą obłędną karkówkę z pieczarkami i cebulą. Lepszego przepisu nie znam

Wielu z nas długo decyduje się na wybór potrawy jaką poda podczas rodzinnego spotkania lub obiadu z przyjaciółmi.

Karkówka z pieczarkami i cebulą to wspaniały pomysł na takie okazje gdyż przygotowanie jej jest niezwykle proste i nie wymaga użycia wielu naczyń.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg świeżej karkówki
  • 3 średnie cebule
  • 0,5kg pieczarek
  • olej do smażenia
  • mąka (do obtoczenia)
  • słodka, mielona papryka
  • sól i pieprz (do smaku)

Składniki na sos:

  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Na początek kroimy karkówkę w plastry, które nacieramy papryką, solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Mięso owijamy folią i odkładamy do przygotowanego naczynia na kilka godzin, według uznania.

Kiedy karkówka nabierze już pięknego aromatu obtaczamy każdy plaster w mące i przystępujemy do obsmażenia po obu stronach. Po wszystkim układamy całość w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i obkładamy pokrojoną w talarki cebulą i pieczarkami w plastrach.

Składniki na sos dokładnie mieszamy i powstałą mieszaniną polewamy mięso. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 200st przez około 1,5 godziny. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!