Greckie kotleciki mięsne z kaszą. Lepiej przygotuj podwójną porcję bo znikają ze stołu błyskawicznie

Przedstawiam dziś Wam przepis wprost z greckich wysp, który spodoba się absolutnie każdemu!

Istnieje wiele różnych opcji gotowania tego dania. Moja ulubiona to gryka w sosie pomidorowym. Danie jest proste, ale bardzo apetyczne i idealnie odnajdzie się w codziennego menu.

Jest to pełnowartościowe danie, ponieważ w swoim składnikach ma również mięso. W rezultacie otrzymasz soczystą, delikatną, pachnącą i sycącą potrawę. Polecam!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 200 g sosu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • mąka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przede wszystkim umyj najpierw grykę. Następnie wsyp ją do wrzącej, osolonej wody, ugotuj do miękkości i ostudź.

Przeciśnij przez maszynkę do mięsa 1 cebulę. Połącz ją z mięsem. Następnie dodaj jajka, sól i czarny pieprz. Wymieszaj składniki.Kolejno dodaj grykę i ponownie wszystko wymieszaj. Teraz utwórz z masy małe kotlety i panieruj je w mące.

Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie umyj drugą cebulę i pokrój ją na pół pierścienie. Podsmaż ją na osobnej patelni z odrobiną oleju.

Dodaj na patelnię sos pomidorowy i trochę podgrzej. Następnie połóż w niej wcześniej przygotowanie kotlety i przykryj je pokrywką. Duś je przez 20-25 minut na średnim ogniu. Po upływie wymaganego czasu danie jest gotowe i możesz je podać do stołu! Smacznego!