Istnieje wiele różnych opcji gotowania tego dania. Moja ulubiona to gryka w sosie pomidorowym. Danie jest proste, ale bardzo apetyczne i idealnie odnajdzie się w codziennego menu.
Jest to pełnowartościowe danie, ponieważ w swoim składnikach ma również mięso. W rezultacie otrzymasz soczystą, delikatną, pachnącą i sycącą potrawę. Polecam!
Przede wszystkim umyj najpierw grykę. Następnie wsyp ją do wrzącej, osolonej wody, ugotuj do miękkości i ostudź.
Przeciśnij przez maszynkę do mięsa 1 cebulę. Połącz ją z mięsem. Następnie dodaj jajka, sól i czarny pieprz. Wymieszaj składniki.Kolejno dodaj grykę i ponownie wszystko wymieszaj. Teraz utwórz z masy małe kotlety i panieruj je w mące.
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie umyj drugą cebulę i pokrój ją na pół pierścienie. Podsmaż ją na osobnej patelni z odrobiną oleju.
Dodaj na patelnię sos pomidorowy i trochę podgrzej. Następnie połóż w niej wcześniej przygotowanie kotlety i przykryj je pokrywką. Duś je przez 20-25 minut na średnim ogniu. Po upływie wymaganego czasu danie jest gotowe i możesz je podać do stołu! Smacznego!