Kotleciki ziemniaczane z receptury mojej babci – szybki obiad, którym każdy się zajada

Kuchnia polska skrywa w sobie wiele perełek, które są nie tylko smaczne, ale również szalenie łatwe w wykonaniu.

Przykładem mogą być chociażby kotleciki ziemniaczane – potrawa, którą przygotowuje się niezwykle szybko, a smakiem z pewnością zaskoczą niejedną osobę. Kotleciki można zrobić z ziemniaków ugotowanych tuż przed, ale warto zaznaczyć, że równie dobrze sprawdzą się te ugotowane dzień wcześniej, dzięki czemu stanowią doskonałą i niezwykle ekonomiczną alternatywę.

Przejdźmy zatem do konkretów.

Składniki potrzebne do wykonania kotlecików ziemniaczanych:

  • 6-7 niewielkich ziemniaków (opcjonalnie ziemniaki, które zostały ugotowane dzień wcześniej)
  • jajko
  • cebula
  • ok 70 g startego żółtego sera
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaki
  • olej do smażenia
  • ok 20 g masła

Jak przygotować kotleciki ziemniaczane?

Pierwszy krok to oczyszczenie, obranie i ugotowanie ziemniaków w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki należy zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty ser.

error: Treść zabezpieczona !!