Tak przygotowanych kotletów nigdy jeszcze nie próbowałam. Popisowe danie mojej synowej.

Takich kotletów pewnie nie zdarzyło Ci się jeszcze jeść. Nazwa „Ptasie Mleczko” nie wzięła się znikąd. Takie kotleciki są nie tylko aromatyczne i pyszne, ale także niezwykle delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach i są idealne, by urozmaicić nimi domowy jadłospis.

Składniki kotletów:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 jaja kurze surowe i 2 ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 200 ml mleka 3,2%
  • pęczek koperku
  • pół szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 100 g twardego sera (startego)
  • 20 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina sody oczyszczonej

Jak zrobić pyszne kotleciki?

Namocz chleb w połowie mleka, odciśnij i dodaj do niego cebulę posiekaną w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem, porządnie wymieszaj.Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia do kotlecików.

Jaja na twardo i ser zetrzyj na tarce. Dodaj masło.Najlepiej, jeżeli wstawisz je chwilę wcześniej do zamrażalnika, wtedy również można je zetrzeć. Posiekaj i dodaj zioła, całość wymieszaj.

Mięso formuj w mocno płaskie placki, na środku których ułożysz nadzienie. Złóż je i złącz krawędzie tak, jak w przypadku pierogów, by zamknąć kotlecik.

Pozostałe mleko wymieszaj z surowymi jajami i mąką, dodaj sodę, sól i pieprz. W powstałym cieście obtaczaj kotlety.Kotleciki smaż na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju.

Będą gotowe, gdy z obu stron uzyskają złoty kolor.Ich smak doskonale podkreślą gniecione ziemniaki i ogórki, na przykład w formie mizerii. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!