Obłędne w smaku kulki twarożkowe w 20 min. Dla tych Pań, które dbają o figurę.

Twaróg jest bardzo popularnym elementem różnego rodzaju diet. Wszystko przez jego niską kaloryczność i wysoką zawartość białka. Wspomniany produkt jest także dość uniwersalny – przydatny do przygotowania potraw na słodko oraz słono.

Dziś chcielibyśmy zaproponować Państwu przygotowanie łatwego i niezwykle szybkiego deseru z twarogu, który nie wymaga pieczenia. Będą to twarogowe kulki.

Składniki na kulki:

  • 400g twarogu, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ok. 50g posiekanych drobno orzechów
  • 200g pokruszonych herbatników
  • cukier
  • wanilina
  • kakao
  • posypka (np. starta czekolada, cynamon, mielone orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki migdałów)

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem powinno być dokładne zmiksowanie lub rozgniecenie twarogu widelcem oraz połączenie go z cukrem i waniliną. Po uzyskaniu jednolitej i zwartej masy możemy dodać herbatniki wraz z orzechami. Do połowy uzyskanej mieszaniny warto dodać kakao aby uzyskać większą różnorodność deseru i zwiększyć jego atrakcyjność.

Następnie należy uformować z masy kulki, wielkości orzecha włoskiego, oraz obtoczyć je w wybranej posypce. Deser prezentuje się ciekawiej, gdy zdecydujemy się na kilka różnych.

Ostatnim krokiem jest umieszczenie całości na godzinę w lodówce. Pozwoli to na lepsze stężenie produktu.
I gotowe!

Deser jest już gotowy do spożycia. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!