Soczysty kremowy kurczak w tajemniczej pysznej marynacie. Obiad jak marzenie.

Dziś pokażę Wam, jak sprawić, by pieczone mięso z kurczaka było miękkie i zarazem bardzo soczyste. Ten efekt można osiągnąć dzięki kefirowej marynacie.

Jak Wasi domownicy po raz pierwszy spróbują tego rarytasu, to z całą pewnością potrawa na stałe zagości w Waszym domu.

Składniki

  • 700 g udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 200 ml kefiru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Sól (do smaku)

Sposób przygotowania

Umyj udka i osusz je ręcznikiem papierowym. Przy pomocy wałka delikatnie ubij je na desce do krojenia. Natłuść naczynie żaroodporne i włóż do niego mięso. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek i dodaj do kurczaka.

Teraz przygotuj marynatę. W tym celu zmieszaj kefir z musztardą, papryką i solą. Zalej nią mięso i pozostaw na przynajmniej godzinę.

Piecz kurczaka przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Kurczaka możesz podać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi lub surowymi warzywami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!