Dla Pań chcących schudnąć. Lekka przekąska w 5 min. Pieczona cukinia o wiele lepsza niż smażona.

Cukinia to bardzo zdrowe i dobre warzywo, z którego można wykonać wiele przepisów.

Choć sama w smaku nie jest zbyt intensywna, to odpowiednio przygotowana, przyprawiona i podana zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednym z prostych, szybkich w przygotowaniu i ciekawych przepisów jest pieczona cukinia.

Warzywo podane w takiej formie może służyć za smakowitą przekąskę na imprezę lub wieczór filmowy, a także dodatek do głównego dania, śniadania czy sałatki. Oto prosty i niewymagający wielu umiejętności przepis.

Przygotowanie składników

Do stworzenia pysznych pieczonych krążków cukiniowych należy przygotować składniki takie jak:

  • umyta, pokrojona w paski cukinia,
  • olej słonecznikowy,
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła, przyprawa do grilla – według uznania,
  • mąka pszenna,
  • czosnek,
  • śmietana,
  • sok z cytryny.

Do przyrządzenia przekąski należy wygospodarować trochę miejsca, miseczkę oraz przygotować piekarnik.

Sposób wykonania

Przygotowanie blachy – wyłożenie podłożą papierem pergaminowym lub do pieczenie i posmarowanie olejem, by umiejscowione na niej produkty nie przywarły do metalowej powłoki.

Umycie, wysuszenie i obtoczenie w mące pokrojonych kawałków cukinii. Ułożenie krążków na blaszce oraz posypanie ich przygotowanymi przyprawami. Pieczenie w 150 stopniach przez około 20 minut. Przygotowanie sosu ze śmietany, czosnku, soku z cytryny i ziół.

Wyjęcie przekąski z piekarnika i polanie przygotowanym sosem.

Tak przędzone talarki można posypać startym serem mozzarella lub innymi, ulubionymi produktami.

error: Treść zabezpieczona !!