Lekkie kotleciki na smukłą talię. Jem i chudnę – nie trzeba smażyć na patelni

Która z nas nie myśli czasem, że przydałoby się zrzucić trochę kilo tu i tam? Szczególnie mocno myślimy o tym, kiedy zbliżają się gorące letnie dni wakacyjne. Marzymy o szczupłej, smukłej sylwetce, żeby świetnie prezentować się na plaży czy basenie podczas wakacyjnego urlopu.

Właśnie taki efekt możemy uzyskać za sprawą letnich kotlecików z mięsa mielonego. Zaproponowane przez nas kotleciki są niezwykle lekkie i odświeżające, nie będą ciążyły Ci na żołądku. Te mięsne smakołyki można urozmaicać na wiele różnych sposobów, np. poprzez dodanie do nich warzyw, takich jak chociażby zielona lub czerwona papryka.

Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do lekkich sałatek. Kiedy już raz ich spróbujesz staną się niezastąpionym daniem na Twoim stole podczas rodzinnych spotkań.

Przygotowanie ich jest banalnie proste. Poradzi sobie z nimi każda, nawet niedoświadczona gospodyni domowa!

Jeżeli dbasz o sylwetkę również poza sezonem letnim musisz wiedzieć, że nasze kotleciki nie zawierają chleba ani mąki, co pozwoli Ci w utrzymaniu odpowiedniej formy. Dodawanie do nich twarogu sprawia, że danie jest niezwykle smaczne i niskokaloryczne!

(Z podanej liczby składników otrzymasz około 12 kotlecików).

Składniki:

  • 600g mielonego mięsa z kurczaka
  • 200g białej kapusty
  • 80g twarogu
  • jajko sztuk 1
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki chmielu suneli
  • do smaku sól, pieprz

Przygotowanie:

Weź głęboką miskę i dokładnie wymieszaj mielonego kurczaka z suszonym czosnkiem, chmielem-suneli, solą oraz pieprzem. Umyj, osusz i poszatkuj młodą kapustę oraz koperek. W osobnym pojemniku utrzyj twaróg z jajkiem, a następnie dodaj mieszaninę do mięsa mielonego.

Posyp mięso posiekanym koperkiem i kapustą i wszystko dokładnie wymieszaj. Aby dobrze uformować kotleciki z przygotowanej masy, zwilż nieco ręce w wodzie.

Następnie na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia, układaj, zachowując niewielkie odstępy, uformowane kotleciki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a potem włóż blachę i piecz przez 30 minut.

error: Treść zabezpieczona !!