Pyszne małe bułeczki. 100 sztuk w 20 minut. Zamrażam, w przypadku niespodziewanych gości piekę się szybko

Chcesz zaskoczyć swoich domowników czy gości czymś niezwykłym? Idealnie sprawdzą się nadziewane bułeczki. Przygotować można je w bardzo krótkim czasie, w ogromnych ilościach. Sprawdzony przepis pozwoli Ci uzyskać nawet 100 malutkich bułeczek w ciągu maksymalnie 30 minut.

Przygotowane ciasto można również zamrozić, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu przy późniejszych przygotowaniach świeżych bułeczek. Mini bułeczki poza tym, że są szybkie w przygotowaniu, wyglądają bardzo smakowicie, a co za tym idzie – będą świetnie prezentować się na każdym stole. Jest to także super pomysł na smaczne śniadanie dla dziecka do szkoły.

Puszyste ciasto oraz duża ilość nadzienia sprawią, że każdemu taka przekąska zasmakuje. Jako nadzienie można zastosować duszoną kapustę, mięso lub gotowane ziemniaki z grzybami. Pomysł nadzienia ogranicza tylko nasza wyobraźnia. W tym przepisie przedstawione zostanie oryginalne nadzienie kiełbasowo-serowe.

Przygotuj składniki na ciasto:

  • mąka – 400 gram
  • jajka – 2 sztuki (jedno do ciasta, drugie do posmarowania bułeczek)
  • kefir – 250 ml
  • śmietana – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • trochę sezamu jako posypka na bułeczki

Przygotuj składniki na nadzienie:

  • kiełbasa (szynka) – 100 gram
  • twardy ser – 50 gram
  • świeże zioła
  • czosnek – 1 ząbek

Sposób przygotowania:

By przygotować ciasto, należy wymieszać ze sobą: mąkę, kefir, śmietanę, cukier, sól, olej oraz proszek do pieczenia. Następnie należy zacząć je wyrabiać do uzyskania elastycznej masy. Przygotowaną masę trzeba włożyć do naczynia, przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20 minut. Gdy ciasto leżakuje, można przygotować nadzienie. Ser oraz kiełbasę (ewentualnie szynkę) zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, a następnie dodać posiekane zioła oraz wyciśnięty czosnek – wszystko razem wymieszać.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część należy rozwałkować na warstwę o grubości ok 2-3 mm. Do dalszej pracy idealnie nada się silikonowa foremka na lody czy też dowolna foremka z małymi oczkami. Formę należy obsypać mąką i położyć na niej jedną z warstw ciasta, tak aby powstały małe dołeczki. W tych wgłębieniach umieszcza się przygotowane nadzienie. Po zapełnieniu dziurek – zakrywamy drugą warstwą ciasta, i dociskamy na brzegach oraz wzdłuż łączeń formy.

Wyciskamy przygotowane bułeczki z foremki i umieszczamy na blaszce do pieczenia (blaszka powinna być nasmarowana olejem roślinnym). Bułki umieszczone na blaszce należy posmarować jajkiem i dekoracyjnie posypać sezamem. Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni, a bułeczki w takiej temperaturze powinno się piec przez 20-25 minut. Aż do uzyskania ładnego złotego koloru.

Takie przekąski można przygotować na wiele sposobów: z różnymi nadzieniami a także różnymi posypkami. Zawsze się sprawdzą i każdemu będą smakować!

error: Treść zabezpieczona !!