Malinowa chmurka – przepyszny i prosty deser, który zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Malinowa chmurka – przepyszny i prosty deser, który zrobisz jeszcze nie jeden raz
Przepyszne ciasto malinowe, które przypomina z wyglądu chmurkę. Znajdziemy tutaj kruche ciasto, galaretkę z malinami, lekki krem z mascarpone oraz delikatną bezę na wierzchu. Deser łączy w sobie wiele smaków i wygląda naprawdę efektownie.
Krem z bezą i kwaśnymi owocami w słodkiej galaretce to po prostu niebo w gębie dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie takiego ciasta. Kruche ciasto oraz bezę dobrze zrobić kilka godzin wcześniej, a dopiero na samym końcu połączyć resztę składników.
Składniki i przygotowanie kruchego ciasta
- żółtka jajek (2 sztuki)
- cukier (45 g)
- proszek do pieczenia (3 lub 4 łyżeczki)
- mąka pszenna (180 g)
- zimne masło (120 g)
Do miski wrzucamy żółtka jajek, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz zimne masło. Wszystko zagniatamy ręką, aż do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się i powstanie gładkie ciasto. Owijamy je następnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut, aby się schłodziło.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je lub ugniatamy ręcznie rozprowadzając równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna mieć wymiary około 30×25 cm.
Następnie wkładamy ciasto ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy je widelcem i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 20 minut.
Składniki i przygotowanie warstwy galaretki
- galaretki o smaku malinowym (3 opakowania)
- woda (3,5 szklanki)
- maliny (świeże lub mrożone, około 600 g)
Rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie. Następnie studzimy je, wrzucamy maliny i razem wszystko mieszamy. Galaretkę wkładamy do lodówki, aby lekko stężała. Kiedy będzie już półpłynna zalewamy nią przygotowane wcześniej kruche ciasto i ponownie wkładamy je do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Składniki i przygotowanie warstwy kremu
- schłodzona śmietana 36% (600 g)
- schłodzony serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (3 duże łyżki)
Śmietanę, serek mascarpone oraz cukier puder łączymy w jednej misce. Następnie ubijamy wszystko dokładnie mikserem, aby powstała jednolita i dość gęsta masa. Krem nakładamy na stężałą galaretkę.
Składniki i przygotowanie bezy
- białka (4 sztuki)
- cukier (150 g)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- płatki migdałowe (garstka)
Ubijamy białka do czasu, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce cały czas ubijając, a pod sam koniec wrzucamy mąkę ziemniaczaną.
Wykładamy papierem formę do pieczenia o rozmiarach podobnych do naszego ciasta. Wlewamy do niej ubite jajka z cukrem oraz mąką ziemniaczaną i posypujemy na wierzchu płatkami migdałowymi.
Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 60 minut. Następnie uchylamy drzwi od piekarnika i pozostawiamy bezę jeszcze na 15 minut.
Kiedy beza już przestygnie to wykładamy ją na ciasto jako czwartą warstwę. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Deser z malinami jest gotowy do spożycia! Życzymy smacznego!