Hit każdego przyjęcia. Ciasto mandarynkowe z karmelem – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Nie ma nic lepszego na deser od dobrego domowego ciasta, którego aromat wypełnia cały dom. Idealne do kawy, herbaty, rozmów w rodzinnym gronie.

Poniżej przepis na pyszny placek z mandarynkami. Przygotowuje się go wyjątkowo łatwo.

Składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego ciasta. 

  • 5 słodkich mandarynek
  • 4 łyżki cukru do przygotowania karmelu
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 ml mleka
  • niewielka ilość wanilii. Wystarczy około 3 g
  • odrobina soli do smaku
  • 150 g przesianej mąki
  • 40 gram roztopionego masła
  • łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta. 

Obieramy mandarynki ze skóry, dokładnie czyścimy, kroimy na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy także nasiona.

Przygotowanie ciasta. Wbijamy do miski rozbite jajka. Dodajemy 80 gram cukru, odrobinę soli i wanilię. Mieszamy wszystko mikserem przez około 4 minuty. Dodajemy mleko i masło i jeszcze mieszamy, by masa stała się gładka.

Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, tak by pozbyć ciasto grudek.

Przygotowujemy karmel. W tym celu wsypujemy na patelnię 4 łyżki cukru, rozgrzewamy by zamienił się w karmel, mieszamy i pozostawiamy ciepły.

Na spód blachy do pieczenia kładziemy papier do pieczenia, na który wlewamy karmel. Na karmelu układamy mandarynki płaską częścią do dołu.

Na wszystko wlewamy ciasto. Warto to robić dokładnie by nie pozostawić pustych miejsc. Na koniec ciasto delikatnie możemy wygładzić.

Pieczenie.

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Czas pieczenia to około 35-40 minut. Na koniec pieczenia, tak na około 10 minut można temperaturę nieco obniżyć. Skończone ciasto po wystygnięciu odwracamy i zdejmujemy pergamin.

Samo w sobie, z mandarynkami na wierzchu prezentuje się pięknie, można je jednak rzecz jasna dodatkowo ozdobić.

error: Treść zabezpieczona !!