Dlatego dziś chcemy przedstawić Ci przepis na niezwykle proste i smaczne ciasto z manną i kefirem. Jego wielkim atutem są efektowne paski przypominające kolory zebry. Zachwycą one z pewnością każdego!
Wlej kefir do miski, dodaj sodę, kasze mannę, mąkę, wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut. Wymieszaj miękkie masło z cukrem, wanilią i jajkami.
Połącz z masą kefirową, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części, dodaj kakao do jednej części i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj formę do pieczenia olejem słonecznikowym. Wlej do niej ciasto, raz jasne potem ciemne, kierując się od zewnętrznej krawędzie do środka blachy, formując przyszłą „zebrę”. Opcjonalnie zrób wykałaczką wzór w postaci pajęczyny.
Piecz ciasto przez 35–40 minut w temperaturze 200 stopni. Kontroluj gotowość ciasta wykałaczką.