Mannik „Zebra” – efektowne, przepyszne ciasto. Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny.

Przepisy na ciasta z kaszy manny uwielbia wiele osób. Wypieki te są wysokie, puszyste i oczywiście przepyszne!

Dlatego dziś chcemy przedstawić Ci przepis na niezwykle proste i smaczne ciasto z manną i kefirem. Jego wielkim atutem są efektowne paski przypominające kolory zebry. Zachwycą one z pewnością każdego!

Składniki:

  • Kasza manna 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Jajko 2 sztuki
  • Kefir 2 szklanki
  • Kakao  3 łyżki
  • Masło 90 g
  • Soda 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy do smaku
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka

Mannik „Zebra”

Przygotowanie

Wlej kefir do miski, dodaj sodę, kasze mannę, mąkę, wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut. Wymieszaj miękkie masło z cukrem, wanilią i jajkami.

Połącz z masą kefirową, wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części, dodaj kakao do jednej części i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Manna

Posmaruj  formę do pieczenia olejem słonecznikowym. Wlej do niej ciasto, raz jasne potem ciemne, kierując się od zewnętrznej krawędzie do środka blachy, formując przyszłą „zebrę”. Opcjonalnie zrób wykałaczką wzór w postaci pajęczyny.

ciasto zebra

Piecz ciasto przez 35–40 minut w temperaturze 200 stopni. Kontroluj gotowość ciasta wykałaczką.

mannik zebra

Mannik możesz polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!