Marchewka po koreańsku – banalnie prosty przepis na smaczną marchewkę. Prosto i szybko

Korea, choć odległa, to podbiła serca Polaków przepisem na pikantną marchewkę. Ta azjatycka receptura spotykana jest zarówno w formie odrębnego dania, jak i dodawana do zestawów sałatek. W dodatku jest tak prosta, że każdy może przygotować ją samodzielnie!

Składniki marchewki po koreańsku:

  •  marchew 1 kg
  •  cukier 1 łyżka
  •  ocet 9% 2 łyżki
  •  łyżeczka soli
  •  olej roślinny 70 g
  •  papryka czerwona ostra suszona
  •  czosnek 5 ząbków
  •  kolendra świeża lub suszona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Marchew obierz i wypłucz porządnie pod bieżącą wodą. Zetrzyj na dedykowanej do warzyw tarce, która pozwala na uzyskanie podłużnych, cienkich pasków. Najlepsze są jak najdłuższe.

Posyp marchew solą, cukrem, następnie dodaj ocet. Mieszaj bardzo dokładnie dłońmi przez co najmniej kilka minut, a następnie odstaw na 15 minut, by składniki się „przegryzły”.

Dodaj ostrej papryki do smaku. Sałatka powinna być pikantna, ale ilość dodatku należy dostosować do indywidualnych upodobań. Ostrożnie wymieszaj, również przy użyciu rąk.

Podgrzej olej w rondelku lub na patelni, ale ostrożnie, by nie doprowadzić go do wrzenia. Polej nim marchew, dodaj drobno posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kwadrans na bok.

Na koniec możesz dodać kolendry, która doda sałatce wyrazistego smaku. Sałatkę można spożywać od razu, ale smakuje ona najlepiej po kilku godzinach spędzonych w temperaturze pokojowej, a następnie przez godzinę schłodzona w lodówce.

Niektórzy dodają prażony sezam jako dodatkową przyprawę lub dolewają do niej oleju sezamowego. To dobre rozwiązanie, jeżeli sałatka ma być samodzielną przekąską, ale nie jest konieczne. Twoja marchewka po koreańsku jest gotowa. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!