Marchew obierz i wypłucz porządnie pod bieżącą wodą. Zetrzyj na dedykowanej do warzyw tarce, która pozwala na uzyskanie podłużnych, cienkich pasków. Najlepsze są jak najdłuższe.
Posyp marchew solą, cukrem, następnie dodaj ocet. Mieszaj bardzo dokładnie dłońmi przez co najmniej kilka minut, a następnie odstaw na 15 minut, by składniki się „przegryzły”.
Dodaj ostrej papryki do smaku. Sałatka powinna być pikantna, ale ilość dodatku należy dostosować do indywidualnych upodobań. Ostrożnie wymieszaj, również przy użyciu rąk.
Podgrzej olej w rondelku lub na patelni, ale ostrożnie, by nie doprowadzić go do wrzenia. Polej nim marchew, dodaj drobno posiekany czosnek, wymieszaj i odstaw na kwadrans na bok.
Na koniec możesz dodać kolendry, która doda sałatce wyrazistego smaku. Sałatkę można spożywać od razu, ale smakuje ona najlepiej po kilku godzinach spędzonych w temperaturze pokojowej, a następnie przez godzinę schłodzona w lodówce.