Babciny przepis na marynowaną cukinię na zimę. Oryginalny, unikalny przepis

Brak Tobie pomysłów na obiad? Masz ochotę zjeść coś innego niż zwykle, a zarazem nie wymagającego stania godzinami przy garnkach? To jest przepis dla Ciebie – wyśmienita cukinia idealna do zimowego obiadu lub kolacji.

Prosty przepis, szybkie przygotowanie, delikatny smak – każda Pani domu pokocha ten przepis od pierwszego wypróbowania! Założę się, że i Ty zostaniesz fanką tak przyrządzonej cukinii.

Składniki:

  • cukinia – 1,5 kg,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • sól – 1 łyżka,
  • czarny, mielony pieprz – 1 łyżeczka,
  • cukier – 3 łyżki,
  • olej słonecznikowy – 120 ml,
  • ocet – 120 ml,
  • papryczka chilli – 1 sztuka,
  • koper – 20 g,
  • pietruszka – 20 g.

Sposób przygotowania:

Najlepiej sprawdzą się tu młode warzywa, postaraj się takie wybrać. Przemyj je dokładnie i pokrój na nie za duże kawałki. Cukinię włóż do sporej miski. Dodaj kolejno: czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól, pieprz oraz olej słonecznikowy. Całość polej octem.

Koper i pietruszkę posiekaj bardzo drobno, papryczkę chili pokrój w pierścienie. Pokrojone składniki dodaj do miski z cukinią, a następnie wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną cukinię odstaw na 3 godziny, a w tym czasie przygotuj słoiki.

Po upływie 3 godzin przełóż cukinię do słoików i zalej powstałą zalewą (jeśli zabraknie dopełnij słoiki wodą). Sterylizuj słoiki z cukinią w wodzie przez 8 minut, następnie wyjmij je i zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i zawiń w ręcznik, po ostudzeniu przenieś je do chłodnego miejsca. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!