Pyszne kawałki kurczaka miękkie jak masło: Trik szefa kuchni, dzięki któremu kurczak nigdy nie wysycha!

Doskonały przepis na wyjątkowo delikatnego kurczaka. Jeśli chcesz, aby mięso było jednocześnie bardzo kruche i soczyste, koniecznie wypróbuj sztuczkę znanego szefa kuchni. Zapewnia, że ​​mięso nie wysycha, pozostaje soczyste, delikatne i lekko chrupiące na zewnątrz.

Potrzebujesz:

  • Pierś z kurczaka – 500-600 g
  • Na marynatę:
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Mielony czarny pieprz – do smaku
  • Białko jajka – 1 szt.
  • Skrobia – 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżka stołowa (można zastąpić sokiem z cytryny lub octem ryżowym)

Na sos:

  • Sos sojowy – 4 łyżki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżka stołowa (można zastąpić sokiem z cytryny lub octem ryżowym)
  • Nasiona sezamu – 1 łyżka
  • Olej roślinny – 4 łyżki

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na małe kawałki.

Dodaj sos sojowy, skrobię, ocet, czarny pieprz i białko jajka. Wszystko wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Marynuj przez co najmniej 30 minut. Do przygotowania sosu wymieszaj sezam, sos sojowy, ocet, miód.

Dobrze rozgrzej patelnię. Wlej 4-5 łyżek oleju. Smaż kawałki fileta z kurczaka z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor. Obniż temperaturę.

Polej sosem mięso, wymieszaj.

Smaż przez kolejne 2 minuty. Możesz podawać z posiekanym szczypiorkiem i ryżem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!