Smażone mięso po japońsku: Każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Poszło w kilka chwil

Pikantne i aromatyczne danie idealne na obiad. Do przyrządzenia dania wykorzystuje się mięso wieprzowe. Dzięki smażeniu w marynacie sojowej jest ono delikatne i soczyste. Dokładny przepis, jak przyrządzić wieprzowinę po japońsku przedstawiamy poniżej.

Składniki:

  • Wieprzowina 600g
  • Kolendra 0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Imbir 0,5 łyżeczki
  • Skrobia 1 łyżka
  • Sos sojowy 6 łyżek
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki

Przygotowanie:

Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i cukrem. Do czosnku dodać sos sojowy i skrobię. Wymieszać.

Mięso opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokroić w plastry i ubić. Ubite plastry mięsa zalać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy.

Na rozgrzanej patelni smażyć plastry zamarynowanej wieprzowiny na złoty kolor. Jako dodatek do wieprzowiny można podawać ryż, ziemniaki lub sałatkę warzywną.

error: Treść zabezpieczona !!