Mięso pod kołderką – Znika ze stołu w kilka chwil. Dawno nie zrobiłam tak pysznego obiadu

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Danie mięso pod kołderką idealnie pasuje na posiłek. Nie jest trudne w przygotowaniu, a za to jest zdrowe oraz wyjątkowo pyszne.

Jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia tego dania?

 

  • Wieprzowina – 1 kg
  • Pomidory – 2-3 sztuki
  • Cebula – 3 sztuki
  • Ziemniak – 3-4 sztuki
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Ser – 200-250 gramów
  • Zioła do smaku
  • Sól
  • Majonez

Po skompletowaniu składników możesz zabrać się za gotowanie. Na początku mięso powinno zostać pokrojone na drobne kawałki oraz przyprawione solą i pieprzem. Kolejna czynność, to starcie ziemniaków na grubej tarce. Następnie zajmij się posiekaniem cebuli w krążki oraz pomidorów na półpierścienie.

Tarka ponownie się przyda, bo teraz trzeba zetrzeć ser. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Nie zapomnij o swoich ulubionych ziołach!

Pozostało już niewiele do zrobienia. Blachę, w której będziesz piec, wysmaruj olej. Potem poukładaj wszystkie składniki warstwowo: mięso, cebulę, ziemniaki, pomidory posmarowane majonezem. Wszystko powinny być w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut.

Gdy czas pokaże, że zostało jeszcze 5 minut pieczenia, dodaj czosnek oraz posyp całość startym serem i ziołami. Na ostatnie 5 minut włóż danie z powrotem do piekarnika. Teraz pozostaje cieszyć się obiadem!

error: Treść zabezpieczona !!