Najlepsza zupa kalafiorowa jaką jadłam. Z marchewką i serem wychodzi przepysznie – zrobisz ją w 30 minut

Zupa kalafiorowa jest lubiana przez większość osób, a także może doskonale rozgrzać w zimne zimowe dni. Dzięki naszemu przepisowi przygotowanie pysznej zupy będzie bardzo proste. Zapraszamy do gotowania.

Co będzie potrzebne?

  • 1 starta marchewka
  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 1/4 selera
  • kostka mięsna
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz dla smaku
  • pół litra mleka
  • papryka, przyprawy i zioła dla smaku
  • szklanka potartego sera cheddar

Jak przygotować?

Kalafior należy pokroić w różyczki, zetrzeć marchewkę i pokroić seler na małe kawałeczki. Przygotowane składniki czy kalafior, marchewka oraz seler należy włożyć do garnka i zalać wodą z bulionem lub też samym bulionem. Całość należy gotować przez około 12-15 minut do momentu gdy warzywa będą miękkie.

Drugim elementem przygotowania potrawy jest wstawienie rondla, w którym należy rozpuścić masło i wymieszać je z mąką, solą i pieprzem. Do masła należy stopniowo dodawać mleko. Całość należy zagotować i gotować przez kilka minut aż zacznie gęstnieć. W tym momencie do wywaru należy dodać starty ser.

Po jego dodaniu należy wywar z serem i mlekiem dodać do zupy oraz wymieszać. W tym momencie zagotować i naprawdę smaczna zupa kalafiorowa jest gotowa.

error: Treść zabezpieczona !!