Lekkie, pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepsze od zwykłych. Przepis idealny

Naleśniki to proste danie, które można modyfikować na różne sposoby dzięki czemu można je przygotowywać na śniadanie jak i zarówno na kolację. Przepis nie jest skomplikowany a możliwości, aby je podawać w wersji na słodko lub słono jest cały szereg.

Klasyczne naleśniki są przygotowywane głównie na bazie mleka, mąki i jajek co zazwyczaj pozostaje niezmienne, niemniej jednak mleko można zastąpić majonezem. I choć na pierwszy rzut oka połączenie majonezu z naleśnikami wydaje się być czymś dosyć zaskakującym i niespotykanym okazuje się, że naleśniki, które są przyrządzone na majonezie cechują się o wiele większą delikatnością w smaku aniżeli te, które są tradycyjnie przygotowywane na mleku. Dodatkową zaletą jest fakt, iż tak przygotowane naleśniki mogą dłużej cieszyć się świeżością oraz wciąż pozostają miękkie i smaczne.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 9 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

PRZYGOTOWYWANIE:

Przy użyciu miksera lub trzepaczki połączyć w misce majonez, jajka, cukier, sól i cukier waniliowy. Do tak powstałej masy dodać wodę oraz przesianą mąkę, po czym bardzo dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki następnie dodać olej.

Powstałe ciasto należy pozostawić na 20 minut. Na patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki z obu stron przez 1-2 minuty. Gotowe naleśniki można podać np. z konfiturą, dżemem lub bitą śmietaną i owocami.

error: Treść zabezpieczona !!