Na ból głowy i stawów najlepsza ta nalewka. Moc imbiru robi swoje. Szybki sprawdzony przepis

Składniki na nalewkę z imbiru:

  • 300 g świeżego imbiru,
  • 600 ml brandy,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Imbir obieramy, kroimy na plasterki i zalewamy brandy w słoiku. Całość przechowujemy około dwa tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Od czasu do czasu wstrząsając słoikiem.Po ok. 14 dniach przecedzamy zawartość słoika i dodajemy miód, sok z wyciśniętej cytryny i nalewka z imbiru jest już gotowa. Przechowujemy ją w lodówce i przykładowo spożywamy 3 razy dziennie po jednej łyżce, przed posiłkami.

Nalewkę należ stosować doraźnie, w przypadku bólu głowy, bólu stawów – nie dłużej niż tydzień. Jeżeli ból utrzymuje się i nie traci na sile, należy skontaktować się z lekarzem.

Trzeba mieć na uwadze to, że po zażyciu takiej nalewki nie możemy prowadzić pojazdów (oczywiście ze względu na zawartość alkoholu)!

Bonusowy przepis na rozgrzewającą herbatę

Herbata, która z pewnością sprawdzi się w sezonie grypowym, na przeziębienie.

  • 2 szklanki wody,
  • 5 cm kawałek imbiru ,,na oko”,
  • dodatki tj. miód, cytryna, pomarańcza.

Obrany i pokrojony w plasterki imbir wrzucamy do gotującej się wody. Całość pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez pół godziny.

Napar jest gotowy do picia, pozostaje tylko wrzucić dodatki wedle naszego upodobania i ewentualnie posłodzić wspomnianym wcześniej miodem. Miód i cytrynę dodajemy do ciepłego, nie gorącego naparu.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!