Składniki na nalewkę z imbiru:
Przygotowanie:
Imbir obieramy, kroimy na plasterki i zalewamy brandy w słoiku. Całość przechowujemy około dwa tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Od czasu do czasu wstrząsając słoikiem.Po ok. 14 dniach przecedzamy zawartość słoika i dodajemy miód, sok z wyciśniętej cytryny i nalewka z imbiru jest już gotowa. Przechowujemy ją w lodówce i przykładowo spożywamy 3 razy dziennie po jednej łyżce, przed posiłkami.
Nalewkę należ stosować doraźnie, w przypadku bólu głowy, bólu stawów – nie dłużej niż tydzień. Jeżeli ból utrzymuje się i nie traci na sile, należy skontaktować się z lekarzem.
Trzeba mieć na uwadze to, że po zażyciu takiej nalewki nie możemy prowadzić pojazdów (oczywiście ze względu na zawartość alkoholu)!
Herbata, która z pewnością sprawdzi się w sezonie grypowym, na przeziębienie.
Obrany i pokrojony w plasterki imbir wrzucamy do gotującej się wody. Całość pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez pół godziny.
Napar jest gotowy do picia, pozostaje tylko wrzucić dodatki wedle naszego upodobania i ewentualnie posłodzić wspomnianym wcześniej miodem. Miód i cytrynę dodajemy do ciepłego, nie gorącego naparu.