Napoleonka w 15 min – wychodzi zawsze bo bez pieczenia. Uwielbiana przez wszystkich

Jeśli szukasz inspiracji na szybki i przepyszny deser, to mam dla ciebie przepis na napoleonkę. Ten słodki deser bez pieczenia jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie ma szans, by się nie udał.

Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj znać, czy przypadł ci do gustu. Do wykonania ciasta będziesz potrzebować blachy o wymiarach 24 x 28 centymetrów.

Niezbędne składniki:

  • żółtka jajek – 4 sztuki
  • mleko – 1 litr
  • masło – 200 gram
  • mąka pszenna – szklanka
  • cukier wanilinowy – 2 opakowania
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier – 3/4 szklanki
  • krakersy – 250 gram
  • cukier puder

Sposób wykonania:

Do sporej miski wlej 500 ml mleka, a następnie dosyp mąkę, żółtka oraz budyń waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę bez żadnych grudek. Do dużego garnka wlej pozostałe pół litra i zagotuj je wraz z cukrem białym, wanilinowym i masłem.

Gdy mleko zacznie wrzeć, dolej do niego przygotowaną mieszankę. Całość gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Przygotowaną wcześniej blachę wyłóż specjalnym papierem, a na jego dnie ułóż krakersy.

Na ułożone ciastka wylej przygotowaną masę, a następnie zakryj je kolejną warstwą krakersów. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu deseru możesz posypać go cukrem do smaku pudrem i podać gościom. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!