Aby pomóc roślinom, zrób prosty, niedrogi nawóz. Instrukcje.

Martwisz się, że siewki rosną zbyt wolno? Chcesz to osiągnąć bez ponoszenia dużych wydatków?

Jesteś bliżej rozwiązania, niż ci się wydaje! Potrzebujesz tylko trochę chleba, który zbyt długo leżał i nie nadaje się już do spożycia, oraz kilka minut wolnego czasu! Chcemy podzielić się z Tobą prostym przepisem na nawożenie, który sprawi, że Twoje nasiona dostaną zawrotnego przyspieszenia, a Ty nie wydasz fortuny.

Składniki:

  • 50 gramów starego, suszonego chleba
  • woda,
  • pojemnik o pojemności 1 litra,
  • Folia

Sposób przygotowania:

Suchy chleb można podzielić na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w pojemniku (może to być nawet słoik).

Jeśli chleb nie jest wystarczająco suchy, poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju chleba używasz: Do naszego nawozu możemy użyć zarówno jasnego, jak i ciemnego chleba. Do słoika wlej przegotowaną, ciepłą (ale jeszcze nie wrzącą) wodę.

Przykryj słoik folią i odstaw na 24 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Nawóz może być użyty po upływie 24 godzin. Pamiętaj, aby przed zastosowaniem nawozu podlać sadzonki czystą wodą.

Metoda ta jest uważana za skuteczną przez osoby, które stosują ją tylko trzy razy w miesiącu.