Należy oddzielić białka od żółtek. Cukier podziel na dwie części. W jednej misce miksujemy żółtka wraz z połową cukru, następnie dodajemy olej, pokruszone biszkopty, orzeszki ziemne, proszek do pieczenia. Z białek i reszty cukry ubijamy sztywną pianę, po czym stopniowo dolewamy masę z żółtkami, przy czym wszystko delikatnie mieszamy.
Do pieczenia ciasta potrzebujemy blachę o wymiarach 40×28 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °, ciasto pieczemy od 8 do 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i kroimy je na dwie części. Kiedy ciasto będzie stygło, zabierz się robienie kremu. 500 ml mleka należy zagotować, pozostała część mleka mieszamy z budyniem w proszku, cukrem, żółtkami.
Do gotującego się mleka wlewamy zrobiona masę z budyniem i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, do momentu powstania gęstej masy. Masło roztapiamy, po czym dodajemy porcjami za pomocą łyżki do masy budyniowej, za każdym razem mieszając.
Wystudzoną, ale jeszcze ciepłą masę przekładamy na jedną warstwę ciasta, po czym przykrywamy ja drugim blatem ciasta. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, smarujemy nią górną część ciasta, na wierch możemy zetrzeć gorzką czekoladę.