Pączki serowe – 500 gramów sera, jajko i mąka … dlaczego wcześniej nie znałam tego przepisu. Hit każdego przyjęcia

Pączki serowe w wersji wytrawnej, to idealna propozycja na pyszną, oryginalną przekąskę. Jeśli podacie je na przyjęciu wasi goście będą zachwyceni.

Proste, szybkie w przygotowaniu i takie pyszne. Do tego ten ciągnący się środek. Coś cudownego. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

  • 500 g mozzarelli lub twardego sera
  • 3 pełne łyżki startego parmezanu
  • 1 średnie jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy startą mozzarelle (lub inny twardy ser), trzy łyżki parmezanu i jajko.

Do składników dodajemy mąkę pszenną i oregano. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką.

Z masy w dłoniach formujemy niewielkie serowe kuleczki. Z podanych składników powinno wyjść około 40 sztuk serowych pączków.

Każdą kuleczkę obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Pączki odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!