Pyszne pączki z piekarnika, które nie potrzebują smażenia. Pączki ze sklepów staną się historią

Zazwyczaj kupujemy gotowe pączki w cukierni, ale możemy je przygotować samodzielnie w domu. Przepis nie jest trudny, a przekąska pozwoli zaskoczyć domowników lub gości.

Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 jajka
  • Suche drożdże – 50 g
  • Mleko – 120ml
  • Mąka – 500g
  • Cukier – 100g
  • Masło – 125g
  • Cukier puder
  • Skórka pomarańczowa
  • Można też dodać kawałki czekolady

W pierwszej kolejności należy zmieszać ze sobą drożdże oraz mleko, po czym pozostawić mieszankę na kilka minut. W tym czasie w drugim naczyniu można już mieszać inne składniki, czyli: mąkę, jajka, cukier i skórkę pomarańczową. Po upływie kilku minut można wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Następnie należy pozostawić ciasto i poczekać aż wyrośnie. Jeśli decydujemy się na wersję z kawałkami czekolady to po wyrośnięciu ciasta, na tym etapie należy je dodać i wymieszać. Warto poczekać dłużej – im dłużej pozostawimy ciasto do wyrośnięcia, tym bardziej będzie ono puszyste.

Następnie należy ustawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i pozostawić do rozgrzania. W tym czasie można wycinać okręgi z przygotowanego ciasta. Wyłożone na blasze do pieczenia pączki należy piec do 25 minut.

error: Treść zabezpieczona !!