Proste w przygotowaniu i niezmiernie pyszne. Idealne jako przekąska lub dodatek do innych dań. Koniecznie spróbujcie. Ten przepis was zachwyci.
Ziemniaka obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy go na parze przez 20 minut lub w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane plasterki ziemniaka rozgniatamy na puree. Do naszego ziemniaczanego puree wbijamy jajko, dodajemy suche drożdże, mleko i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i wszystko mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Odcinamy końcówkę woreczka i wyciskamy partiami masę na rozgrzany olej.
Nasza masa po usmażeniu ma przypominać chrupiące, złociste pałeczki.
Ziemniaczane pałeczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i podajemy.