Odkąd znam te przepisy – ciągle chudnę. Poznaj przepisy na sałatki z pieczarkami – które jem nawet wieczorami i nie boję się, że przytyję

Moja waga wciąż spada w dół, odkąd zajadam się przepysznymi i lekkimi sałatkami z pieczarkami. Co ciekawe, jem je o różnych porach, także wieczorem na kolację.

Sałatki są potrawą, która kojarzy się ze zdrowym i dietetycznym gotowaniem. Rzeczywiście trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego też polecam rewelacyjne sałatki z pieczarkami. Smakują wyśmienicie, a do tego nie tuczą, co jest istotne dla każdego dbającego o linię i zdrowie.

Trzy przepisy, które znajdziecie poniżej, najbardziej smakują w moim domu. Uwielbiam je ja i moi domownicy. Zajadają się nimi także goście, których zapraszam na imprezy towarzyskie. Jeśli chcesz schudnąć i przy tym smacznie zjeść, koniecznie przygotuj sałatki z pieczarkami. A oto i one:

I Sałatka z pieczarkami i ogórkami

Składniki:

  • 2 surowe ogórki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 200 g pieczarek * ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo, obierz je i posiekaj na większe kawałki. Obierz, pokrój pieczarki na ćwiartki i usmaż je na maśle. Ogórki obierz i pokrój na duże kawałki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj majonez lub jogurt i dodaj przyprawy.

II Sałatka z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 100 g twardego, odtłuszczonego żółtego sera
  • 250 g szynki
  • 300 g pieczarek
  • 120 g fasoli z puszki
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki z czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ulubione przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki obierz i pokrój w plastry, usmaż. Szynkę pokrój w paski, usmaż. (osobno,nie z grzybami) Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czosnek obierz i przeciśnij przez wyciskacz. Wymieszaj powyższe składniki z kukurydzą i fasolą. Dodaj jogurt, musztardę oraz przyprawy i wymieszaj.

III Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 5 pomidorków cherry
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub majonezu,jeśli nie musisz dbać o linię)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy do smaku do kurczaka i sałatki

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka natrzyj przyprawami i upiecz do miękkości w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 180 °C. Pokrój je na większe kawałki. Grzyby obierz i posiekaj na plasterki. Usmaż je na oliwie z oliwek aż zbrązowieją. Poszatkuj kapustę, a pomidorki przekrój na połówki

Wymieszaj jogurt (ewentualnie majonez) i musztardę oraz dodaj przyprawy. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (poza orzechami) i polej je przygotowanym uprzednio dressingiem majonezowo -musztardowym. Całość posyp posiekanymi orzechami.Koniecznie wypróbuj te genialne przepisy na dietetyczne sałatki z pieczarkami.

Z pewnością na stałe zagoszczą na Twoim stole. Przekaż je też znajomym w mediach społecznościowych, aby i oni mogli zajadać się tymi smakołykami.

error: Treść zabezpieczona !!