Pieczone ziemniaczki w rękawie. Złocista, chrupiąca skórka gwarantowana. Kto jeszcze nie jadł niech żałuje

Ziemniaki można zrobić na wiele sposobów – tłuszcze, pieczone, duszone w mundurkach. Na Twoim stole na pewno znalazły się już  niejednej wersji. Jeśli uwielbiasz ten dodatek do obiadu, koniecznie musisz spróbować naszego pomysłu.

Jakich składników potrzebujemy?

  • kilogram ziemniaków
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • dwa, trzy ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • jedna łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz oraz przyprawę do ziemniaków
  • rękaw do pieczenia

Jak przygotować ziemniaki w chrupiącej skórce?

Najpierw należy umyć oraz obrać ziemniaki. Jeśli decydujemy się na młode ziemniaki, należy upiec je ze skórką. Następnie kroimy ziemniaki na ćwiartki i przebijamy je szpikulcem w kilku miejscach.

Kolejnym krokiem jest posiekanie pietruszki i przeciśnięcie czosnku przez praskę. W drugiej misce należy połączyć oliwę z oliwę, czosnek, musztardę, zioła, pieprz, sól oraz przyprawę do ziemniaków. Do tej mieszaniny kładziemy ziemniaki i dobrze mieszamy.

W rękawie trzeba zrobić kilka nacięć i włożyć do niego ziemniaki z przyprawami. Całość trzeba ułożyć na blaszce do pieczenia i schować do rozgrzanego piekarnika do 180 – 200 stopni na 40 – 60 minut. Jeśli chcemy, aby skórka ziemniaków była lekko przypieczona, na dziesięć minut przed końcem pieczenia musimy zrobić w rękawie dość spory otwór.

error: Treść zabezpieczona !!