Czyszczenie nagromadzonego i spalonego tłuszczu z Twojego piekarnika może być trudne. Mam sztuczkę, która to ułatwi.

Miłośnicy gotowania rzadko lubią czyścić sprzęt AGD. Pieczenie w piekarniku często zaprasza wszelkiego rodzaju zabrudzenia.

Czyszczenie tłuszczu nagromadzonego w piekarniku może być trudne. Tłuszcz może gromadzić się między szybą piekarnika a rusztami. Ważne jest, aby go usunąć, aby zapobiec dalszemu przypalaniu się tłuszczu. Istnieje łatwy, szybki i skuteczny sposób na pozbycie się tego problemu z tłuszczem. Nie wymaga on żadnych środków chemicznych i wymaga bardzo mało wysiłku.

Czego potrzebujesz?

  • 2 szklanki octu
  • Odrobina wody
  • Miska żaroodporna

Jak to zrobić.

Zanim wyczyścimy nasz piekarnik, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest jego opróżnienie. Nie zapomnij o rusztach podczas opróżniania piekarnika.

Włącz piekarnik do 180° Celsjusza. W misce dodaj ocet i wodę. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.

Po tym jak piekarnik będzie dobrze nagrzewał się przez 10 minut, wyłącz go. Umieść mieszaninę octu i wody w żaroodpornej misce. Pozostaw tam mieszaninę na około pół godziny. Wszelkie zanieczyszczenia, które się nagromadziły, zostaną zmiękczone przez parę wodną powstałą w wysokiej temperaturze.

Jesteś teraz gotowy do odtłuszczania piekarnika. Konieczne jest użycie rękawic ochronnych. Użyj gąbki nasączonej wodą i octem, aby przetrzeć ściany i drzwi piekarnika. Użyj wilgotnej szmatki, aby wytrzeć roztwór. Osusz ręcznikiem z mikrofibry.

Po wykonaniu tych czynności Twój piekarnik powinien być dokładnie wyczyszczony. Z pewnością podziękuje Ci za dobrze wykonaną pracę!

Zamiast octu, użyj sody!

To nie jest jedyna metoda na pozbycie się tłuszczu. Soda oczyszczona to również świetna opcja do czyszczenia piekarnika.

Soda oczyszczona dzięki swoim właściwościom bardzo skutecznie rozpuszcza brud. Soda oczyszczona może być również używana do usuwania tłuszczu z drzwi i ścian piekarnika. Wymieszaj 4 łyżki proszku do pieczenia z odrobiną wody. Zanurz gąbkę w mieszaninie, a następnie dokładnie wyczyść powierzchnie piekarnika.

Inną, ale równie skuteczną metodą jest wymieszanie 6 łyżek stołowych sody oczyszczonej z 2 łyżkami stołowymi gorącej wody. Wymieszaj 6 łyżek sody oczyszczonej z 2 łyżkami gorącej wody i 2 łyżeczkami soku z cytryny. Jest to nieco inna, ale równie skuteczna metoda.

Mieszankę pasty należy rozprowadzić na ścianach piekarnika za pomocą gąbki. Po pozostawieniu mieszaniny na co najmniej godzinę, spłucz piekarnik. Nie zapomnij o osuszeniu wnętrza piekarnika suchym ręcznikiem!

Te kroki pozwolą Ci usunąć tłuszcz i inne cząstki jedzenia z Twojego piekarnika bez konieczności stosowania silnych środków chemicznych. Ciesz się potem swoim pieczeniem!