Pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko: po 15 minutach możesz zjeść pyszną przekąskę

Naprawdę kocham kapustę! Dlatego dziś zapraszam Cię do zapoznania się z tym szybkim przepisem na placki z kapustą! Przygotujesz je w zaledwie 15 minut. A zjesz jeszcze szybciej bo są po prostu smaczne!

Placki z kapusty to doskonała opcja również na śniadanie. Jest to tanie danie i niezbyt wysokokaloryczne, co doceni wiele osób dbających o figurę.

SKŁADNIKI

  • 400 g kapusty
  • 200 ml kefiru
  • 3-4 łyżki mąki
  • jajko
  • cebula
  • 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Pokrój połowę kapusty za pomocą noża do warzyw lub posiekaj. W rezultacie powinieneś otrzymać 400 g posiekanej kapusty.

Włóż kapustę do miski.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cebulę i dodaj ją do kapusty, wszystko wymieszaj.Dodaj kefir, jajko, mąkę i proszek do pieczenia do tego samego pojemnika. I znowu mieszaj wszystko, aż uzyskasz masę o konsystencji gęstej śmietany.

Dodaj przyprawy (sól i pieprz) do mieszanki i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 7 minut.

Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Gdy olej jest ciepły, użyj łyżki stołowej, aby rozłożyć porcjami placki,tak jak tradycyjne placki ziemniaczane.

Smaż po obu stronach na złoty kolor.

Aby usunąć nadmiar tłuszcz, połóż gotowe placki na ręczniku papierowym.

Możesz podawać po prostu z dodatkiem różnych sosów lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

Powiedz znajomym o tym cudownym przepisie. Na pewno będą ci wdzięczni. 🙂