Placki ziemniaczane – Nowoczesna wersja klasycznego dania. Przepis.

Te puszyste, pyszne placki ziemniaczane świetnie nadają się na obiad. Ten przepis zainspiruje Cię do próbowania nowych rzeczy w kuchni.

Potrzebne będą:

  • 400 ml kefiru/jogurtu/maślanki
  • 550 g mąki
  • Sól: 0,5 łyżeczki
  • Weź 0,5 łyżeczki sody
  • 500 g ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki dowolnego oleju
  • Masło (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

W misce przygotuj mieszankę z mąki, mleka kefirowego, soli, sody i oleju. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj je na pół godziny. W międzyczasie zrumień cebulę, a następnie utłucz ziemniaki tłuczkiem.

Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki. Po rozwałkowaniu na patelni powinny one mieć grubość około 1 cm. Placki należy smażyć z obu stron na suchej patelni przez 3 minuty (z jednej strony pod przykryciem).

Można je podawać z masłem lub przygotowanym sosem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!