Kiedy spróbowałam u koleżanki tych placuszków, musiałam je zrobić u siebie. Wyszły mi jeszcze pyszniej.

Placki ziemniaczane – danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Produkty do jego wykonania są łatwo dostępne i niedrogie, a placki jednocześnie smaczne i sycące.

Danie świetnie nadaje się na śniadanie, jako przekąska w pracy lub w podróży, na obiad czy sycącą kolację. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dziś chce Wam przedstawić mój sprawdzony, ulubiony przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane!

Składniki

  • 450 gramów ziemniaków
  • 2 jaja kurze
  • 50 mililitrów oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Obierz ziemniaki i zetrzyj je do głębokiej miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól, pieprz i wbij jajka, wymieszaj.

Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej. Rozkładaj łyżką masą na patelni tworząc kotlety, wyrównaj ich powierzchnię. Smaż placki po obu stronach na średnim ogniu.

Podawaj z ulubionym sosem bądź keksem kwaśnej śmietany. Smacznego!