Pyszne i puszyste placuszki z jabłkami bez mąki. Kilka minut i na talerzu!

Kto nie lubi pysznych, słodkich placuszków? Najprawdopodobniej takich ludzi praktycznie nie ma. Wiele osób lubi dodawać do ciasta trochę startych jabłek, wtedy smak staje się bardziej interesujący.

A co powiesz na placuszki z jabłkami bez mąki? Warto ich na prawdę spróbować! Pokochają je w szczególności Twoi najmłodsi domownicy!

To niesamowicie pyszny deser, sprawdzi się również jako sycące śniadanie.

Aby zrobić placki z jabłkami, nie musisz znać żadnych tajemnic czy trików, ponieważ ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż zwykłe. Możesz wybrać jabłka dowolnej odmiany.

Składniki

  • Jabłka – 4-5 szt.
  • Kasza manna – ½ szklanki
  • Jajka – 2-3 szt.
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – ½ łyżki.

Przygotowanie:

1. Na początek jabłka musisz obrać i zetrzeć na tarce.

2. Dodaj jajka do jabłek i wymieszaj.

3. Następnie dodaj sól.

4. Dodaj sodę.

5. Dodaj cukier.

6. Następnie dodaj kaszę mannę.

7. Bardzo dobrze wymieszaj składniki i odstaw na około dwadzieścia do trzydziestu minut, aby kasza spęczniała w tym czasie.

8. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki na małym ogniu z obu stron.

Aby w środku placki były na pewno gotowe, możesz usmażyć je z jednej strony, a obracając na drugą stronę, przykryj na kilka minut pokrywką. Środek będzie na pewno upieczony, a placki będą złote i chrupiące.

Możesz podawać placuszki np. ze śmietaną czy ulubionym dżemem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!