Szybkie placuszki ze śmietaną, które przygotujesz w kilka chwil. Niebo w gębie.

Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste, ale danie okazuje się po prostu sycące i smaczne.

Idealne opcja na śniadanie, kolacje czy pyszną przekąskę. Delikatne, słodkie, po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, na pewno pokochasz ich smak tak samo jak ja!

Składniki

  • mleko – 200 mililitrów;
  • jajko – 1 sztuka;
  • suche drożdże – 1,5 łyżeczki;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • cukier – 1,5 łyżki stołowej;
  • rafinowany olej roślinny – 2,5 łyżki stołowej;
  • mąka – 3-3,5 szklanki;
  • śmietana – 120 gramów;
  • cukier – 60 gramów.

Przygotowanie

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże z dodatkiem cukru i soli.

Wlej olej roślinny do mieszanki, wbij jajko i stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Odstaw gotowe ciasto na około 20 minut.

Uformuj z ciasta okrągłe placki, które mają mniej więcej 1 centymetr grubości. Smaż je na rozgrzanej patelni po obu stronach. Polej gorące placki kwaśną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!