Szybkie placuszki ze śmietaną, które przygotujesz w kilka chwil. Niebo w gębie.
105 532
Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste, ale danie okazuje się po prostu sycące i smaczne.
Idealne opcja na śniadanie, kolacje czy pyszną przekąskę. Delikatne, słodkie, po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, na pewno pokochasz ich smak tak samo jak ja!
Składniki
mleko – 200 mililitrów;
jajko – 1 sztuka;
suche drożdże – 1,5 łyżeczki;
sól – 1 łyżeczka;
cukier – 1,5 łyżki stołowej;
rafinowany olej roślinny – 2,5 łyżki stołowej;
mąka – 3-3,5 szklanki;
śmietana – 120 gramów;
cukier – 60 gramów.
Przygotowanie
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże z dodatkiem cukru i soli.
Wlej olej roślinny do mieszanki, wbij jajko i stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Odstaw gotowe ciasto na około 20 minut.
Uformuj z ciasta okrągłe placki, które mają mniej więcej 1 centymetr grubości. Smaż je na rozgrzanej patelni po obu stronach. Polej gorące placki kwaśną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego!