Powidła śliwkowe – Jak zrobić powidła śliwkowe bez gotowania W mniej niż godzinę.

Powidła śliwkowe: Jak zrobić powidła śliwkowe bez konieczności gotowania? Wystarczy mniej niż godzina!
Powidła to rodzaj przetworów, które wymagają wielogodzinnego gotowania w garnku.

Często zniechęca się do tworzenia przetworów ze względu na żmudną pracę z tym związaną. My jednak znaleźliśmy łatwiejszy sposób, dzięki któremu nie trzeba poświęcać tyle czasu. Pokażemy Ci jak zrobić dżem bez konieczności gotowania, o równie wspaniałym smaku jak w przypadku tradycyjnych metod!

Czego potrzebujesz?

  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru Najlepiej, aby był podzielony na 250 g porcje.
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki rumu
  • 5 sztuk pokruszonych goździków

Sposób przygotowania:

Umyj śliwki, a następnie przekrój je na pół. Następnie ułóż śliwki na blasze do pieczenia na tyle dużej, aby pomieścić je wszystkie. Dodaj do owoców ocet.

Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 250°C. Następnie piecz śliwki przez okres od 20 do 25 minut. Podczas pieczenia pamiętaj, aby nie mieszać śliwek. Wyjmij śliwki i posyp 250g cukru na wierzch. Nastaw piekarnik na 15 minut.

Wyjmij śliwki z piekarnika i posyp cukrem drugą połowę. Na kolejne 10-15 minut ponownie wstawić do piekarnika. Posypać śliwki rumem, po czym wyjąć z piekarnika.

Przykryj słoiki ręcznikiem i pozwól im ostygnąć. Dżem jest już gotowy w niecałą godzinę, a Ty nie musisz nawet gotować! Powidła śliwkowe to idealny dodatek do domowych, swojskich ciast i ciasteczek.