Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby klusek śląskich. Te miękkie kluski o puszystej konsystencji smakują doskonale, a ich przyrządzenie jest bardzo proste. Niemieckie pochodzenie tej potrawy jest mitem – kluski śląskie to danie polskie. Ich pierwsze pojawienie się w źródłach historycznych to 1241 rok w Raciborzu. Kluski znajdują się na liście wyrobów regionalnych województwa śląskiego i opolskiego.
Istnieje kilka hipotez na ten temat. Jedna z nich mówi, że dzięki wgłębieniom kluski śląskie są równo ugotowane. Według innej teorii, wgłębienie ma pełnić funkcję dekoracyjną – sprawia, że kluski polane sosem wyglądają bardziej apetycznie. Zagłębienie w cieście rzeczywiście ułatwia umieszczenie sosu, bez którego w większości przypadków nie serwuje się tych klusek.
Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, zwłaszcza jeśli nie przepadasz za dokładnym odmierzaniem produktów podczas gotowania!
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz. Możesz też przepuścić je przez praskę.
Ułóż masę ziemniaczaną na stolnicy i ukształtuj z niej kulę. Podziel ją na cztery części (powinny być mniej więcej równe). Wyjmij jedną z czterech części i nasyp w to miejsce mąki, po czym zagnieć ciasto.
Do wyrobionej masy dodaj wyjętą wcześniej część masy ziemniaczanej. Do całości masy dodaj jajko, dosyp sól i ponownie zagnieć.
Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości włoskich orzechów. Zrób wgłębienia w kluskach, delikatnie naciskając.
Zagotuj wodę, posól i wrzuć do niej kluski. Gotuj, ciągle mieszając, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do spodu garnka. W pewnym momencie kluski zaczną wypływać na wierzch – od tego czasu gotuj je jeszcze przez dwie minuty. Smacznego!