Przepis na chleb domowej roboty – przepis od mojej mamy. Wychodzi zawsze smacznie i pysznie

Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba. Odkąd mama przekazała mi rodzinny przepis na domowej roboty pieczywo, coraz rzadziej odwiedzam piekarnię!

Chrupiąca skórka, pulchne i mięciutkie ciasto to efekt tej sekretnej receptury. Sam przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale trzeba bardzo uważnie wykonać wszystkie kroki. Chleb wychodzi wyśmienity.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 1/2 litra przegotowanej wody (musi być ciepła, około 40 stopni)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wyrobienie ciasta:

Drożdże połącz z wodą i cukrem, następnie dodaj zaczyn do mąki i wbij jajko oraz wsyp sól. Starannie mieszaj składniki, wyrabiając ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, śmiało dodawaj mąki.

Gotową masę włóż do wysmarowanej tłuszczem lub margaryną formy do pieczenia. Pamiętaj, by wysokość naczynia przewyższała ilość masy. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut i koniecznie przykryj ręcznikiem. Po tym czasie włóż jeszcze ciasto na godzinę do lodówki.

Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz chlebek przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie przykryj ręcznikiem. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!