Przepis na ciasto „jabłkowa symfonia” – to jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam

Jabłkowa symfonia to pyszne ciasto składające się z korzennego biszkoptu, masy budyniowej, galaretki, bitej śmietany, wiórek czekoladowych oraz najważniejszego składnika czyli soczystych jabłek.

Mimo, że wykonanie tego ciasta wymaga od nas pewnego nakładu pracy, to z pewnością okaże się to opłacalne. Każda z warstw świetnie współgra z pozostałymi, a do tego są niebywale aromatyczne.

Składniki na biszkopt:

  • jajka – 6 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • goździki, gałka muszkatołowa, imbir i ewentualnie kardamon – 1/3 łyżeczki

Składniki na krem budyniowy:

  • mleko – 500 ml
  • masło – 250 g
  • budyń waniliowy (bez cukru) – 2 opakowania
  • cukier – 4 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

Składniki na masę jabłkową:

  • jabłka – 1,5 kg
  • masło – 1 łyżka
  • galaretka- 1 opakowanie

Dodatkowo:

  • podłużne biszkopty – około 210 g
  • czerwone galaretki – 2 sztuki
  • śmietana kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 1 łyżka
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!