Poznaj przepis na idealne ciasto pierogowe. Z dodatkiem wody mineralnej wychodzi najlepiej

  • 2,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka wody gazowanej
  • jedno jajko
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju, najlepiej słonecznikowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy pojemną miskę, wbijamy do niej jajko, a następnie dodajemy wodę mineralną, olej, cukier oraz sól. Składniki mieszamy trzepaczką aż kryształki soli i cukru przestaną być widoczne.

Mąkę przesiewamy do miski, po czym przystępujemy do wyrabiania ciasta. Dobrze wyrobione ciasto należy zbić w kule i owinąć folią. Owinięte ciasto przykrywamy dodatkowo lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny.

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i lepimy pierogi. Ciasto powinno dobrze odchodzić od dłoni i dobrze trzymać się podczas gotowania. Przygotowane w ten sposób pierogi są wyjątkowo puszyste, lekkie i apetyczne.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!