Przepis na idealną domową szynkę wieprzową – bez chemii i konserwantów. W sklepie takiej nie kupisz.

Zastanawiałaś się kiedykolwiek jak przyrządzić szynkę z piekarnika, aby jej smak był lepszy niż sklepowej wędliny? W tym artykule chcielibyśmy się z Tobą podzielić przepisem na pyszną szynkę wieprzową, pozbawioną zbędnych aromatów i dodatków, która jest o wiele zdrowsza od tej kupionej w sklepie!

Szynka wykonana według poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna i soczysta.

SKŁADNIKI:

  • 3 kg polędwicy wieprzowej (możesz użyć innego mięsa),
  • 2 łyżki soli,
  • 2 pomarańcze,
  • 20 g rozmarynu,
  • 3 sztuki selera,
  • 1 cytryna,
  • 1 marchew
  • 2 łyżki pieprzu czarnego (w ziarnach),
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 3 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso przewiąż sznurkiem i ułóż na blachę. Zalej wrzątkiem, aby woda stanowiła 1/3 formy. Cebulę, seler oraz marchew obierz. Seler i marchew pokrój w kawałki zaś cebulę na cztery części. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa oraz świeży rozmaryn, tymianek, liście laurowe i pieprz.

Z cytryny i pomarańczy zetrzyj skórkę- dodaj do reszty składników. Wymieszaj sok z cytryny z dwoma łyżkami soli i również dodaj do formy. Blachę przykryj folią. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni i piecz przez 75 minut. Po upływie 75 minut wyjmij mięso z piekarnika i zdejmij z niego folię.

Przez kolejne pół godziny pozostaw mięso w formie następnie, przełóż mięso na deskę do krojenia. Skórę z mięsa odetnij, następnie nacięcia wykonuj w kształcie krzyża. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a potem jeszcze na 20 minut wstaw do piekarnika.

Wyjmij, posmaruj dżemem pomarańczowym, posyp rozmarynek i znów piecz przez 60 minut. Na koniec ostudź i w takiej wersji podawaj na stół.

Przedstawiony przepis jest niebywale oryginalny i niesamowity zaś smak szynki nieziemski. Podziej się nim z innymi, aby każdy mógł spróbować jak pyszna i zdrowa może być szynka wykonana w zaciszu domowym.

error: Treść zabezpieczona !!