Zastanawiałaś się kiedykolwiek jak przyrządzić szynkę z piekarnika, aby jej smak był lepszy niż sklepowej wędliny? W tym artykule chcielibyśmy się z Tobą podzielić przepisem na pyszną szynkę wieprzową, pozbawioną zbędnych aromatów i dodatków, która jest o wiele zdrowsza od tej kupionej w sklepie!
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso przewiąż sznurkiem i ułóż na blachę. Zalej wrzątkiem, aby woda stanowiła 1/3 formy. Cebulę, seler oraz marchew obierz. Seler i marchew pokrój w kawałki zaś cebulę na cztery części. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa oraz świeży rozmaryn, tymianek, liście laurowe i pieprz.
Z cytryny i pomarańczy zetrzyj skórkę- dodaj do reszty składników. Wymieszaj sok z cytryny z dwoma łyżkami soli i również dodaj do formy. Blachę przykryj folią. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni i piecz przez 75 minut. Po upływie 75 minut wyjmij mięso z piekarnika i zdejmij z niego folię.
Przez kolejne pół godziny pozostaw mięso w formie następnie, przełóż mięso na deskę do krojenia. Skórę z mięsa odetnij, następnie nacięcia wykonuj w kształcie krzyża. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a potem jeszcze na 20 minut wstaw do piekarnika.
Wyjmij, posmaruj dżemem pomarańczowym, posyp rozmarynek i znów piecz przez 60 minut. Na koniec ostudź i w takiej wersji podawaj na stół.