Rodzinny lekarz dał przepis na syrop na kaszel dla dorosłych i dzieci. Nie przypuszczałam, że ma aż tak skuteczne działanie

Ciężko jest chyba znaleźć osobę, która nigdy w życiu nie jadła marchewki. Oczywiście można ją tak samo mocno kochać jak i nienawidzić, szczególnie jeśli była ona zmorą z dzieciństwa. Jednak jest ona tak powszechna i często używana, że spokojnie można nazwać ją  zraza obok słynnego ziemniaka warzywem narodowym.

Chętnie sadzimy ją w przy domowych ogródkach, działkach, a i sklepach jej nie brakuje. Marchew to z pewnością warzywo o wielu właściwościach odżywczych, które doskonale sprawdza się nie tylko w potrawach, ale można śmiało ją wykorzystać w tworzeniu np. domowych, zdrowych i smacznych lekarstw.

Marchew jest bez wątpienia jednym z najzdrowszych warzyw, zawiera w sobie bardzo wiele elementów, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Oczywiście całą gamę witamin takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, kwas foliowy (w szczególności tak potrzebny kobietom w ciąży), ryboflawina czy tiamina.

Zawiera także sporą ilość minerałów między innymi wapń, sód czy potas, którego jest w niej całkiem spora ilość. A co z przeciwutleniaczami? Nie inaczej niż z innymi składnikami, marchew również je posiada, jest bogatym źródłem karotenoidów i flawonoidów.

Jej niebywałą zaletą jest również fakt, że marchew ma bardzo mało kalorii jak również niski indeks glikemiczny, co powinno dodatkowo przekonać do niej osoby na diecie. Dzięki zawartości tych wszystkich odżywczych składników marchew ma drogocenny wpływ na organizm, wspiera wzrok, a zawarty w niej błonnik reguluje pracę jelit, wpływa pozytywnie na układ moczowy, krtań i przełyk.

Ma pozytywny wpływ na cerę, nadaje jej piękną barwę i pomaga w walce z trądzikiem. Warto też wspomnieć, że dzięki zawartości witamin wspaniale wspomaga odporność, a że jest łatwo dostępna, stosunkowa tania i łatwa do obróbki można przy jej użyciu zrobić leczniczy domowy syrop, który nada się zarówno w okresie zwiększonej ilości zachorowań jak i przez cały rok przy wspieraniu odporności.

Jak zrobić taki syrop? Nic prostszego. Do jego przyrządzenia będą potrzebne:

  • wspomniana marchewka
  • imbir
  • oraz miód

Ilość marchewki będzie zależna od tego jaką ilość syropu chcemy uzyskać, a miód i imbir to właściwie dodatek, oczywiście również odżywczy, ale głównie smakowy. Przygotowanie syropu jest bardzo proste.

Należy marchew ugotować, zblendować, wystudzić, dodać imbir starty na tarce oraz miód pamiętając, żeby masa była już wystudzona, aby nie zabić właściwości odżywczych miodu. Tak przygotowany syrop można przechowywać w zamkniętym pojemniku lub słoiku w lodówce.

Spożywać należy go minimum dwa razy dziennie. Jeśli będziemy robić to regularnie, to na pozytywne efekty nie trzeba będzie długo oczekiwać.

error: Treść zabezpieczona !!