Cieniutkie placki ziemniaczane o wiele lepsze niż naleśniki. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Naleśniki ziemniaczane to wspaniała alternatywa dla zwykłych, nudnych naleśników. Są one daniem, które można przyrządzić w tak różny sposób, że ostatecznie nie wiadomo, jaki przepis wybrać. Ten z pewnością nie zawiedzie nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Składniki:

  • 250-300 gram mąki pszennej,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 3 jajka,
  • 250-300 ml mleka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i zioła do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki należy starannie obrać, umyć i pokroić każdy z nich na cztery części. Po umieszczeniu w rondlu trzeba zalać je wodą, posolić i gotować tak długo, aż staną się miękkie. Kiedy już ostygną, mieli się je razem z wodą, w której zostały ugotowane.

Masa musi stać się papkowata. Wyjątkowo pomocny będzie przy tym blender lub mikser. Następnie dodaje się czosnek, uprzednio przeciśnięty przez praskę, jajka, mleko i mąkę. Całość trzeba starannie wymieszać.

Na końcu dolewa się olej roślinny i wsypuje jedną łyżeczkę soli. Po ponownym wymieszaniu należy pozostawić powstałą masę na około 25 do 30 minut. Na uprzednio rozgrzaną patelnię wlewa się odrobinę oleju roślinnego, by zapobiec przywieraniu. Następnie smaży się cieniutkie naleśniki, a każdy z nich posypuje się ulubionymi ziołami, na przykład oregano, czy też szczypiorkiem.

Są one bardziej kruche niż zwykłe, toteż należy je ostrożniej przewracać. Powstałe naleśniki można jeść same, ale świetnym pomysłem będzie spożycie ich z mięsnym, grzybowym, czy też warzywnym nadzieniem.

error: Treść zabezpieczona !!