Przepyszne ciasto śliwkowe z kruszonką – niezwykły i niedrogi przepis.

Przepyszne ciasto śliwkowe to idealny sposób, aby zachwycić domowników i gości słodkim poczęstunkiem.

Ciasta występują w wielu rodzajach i formach. Od drożdżowych i kruchych, przez owocowe, z orzechami lub rodzynkami, aż po różne kształty takie jak koła, kwadraty czy prostokąty. W tym przepisie polecany jest jednak wyjątkowy przysmak, czyli placek śliwkowy stworzony z ciasta drożdżowego, soczystych śliwek i słodkiej kruszonki.

Upieczony placek drożdżowy nabiera tutaj konsystencji znanej z ciasta kruchego. Sok owocowy nasyca placek wyjątkowym aromatem i smakiem, a same śliwki stają się smakowitą marmoladą. Wszystko to przykryte zostaje pyszną kruszonką. Tak wspaniałe ciasto zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go skosztować.

Lista składników:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 140 g mleka,
  • 120 g masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 kg śliwek.

Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko przelej do kubka, a następnie dodaj 2 łyżki cukru i drożdże po czym delikatnie zamieszaj. Osobno przygotuj i przesiej do dość dużego naczynia 300 gram mąki, dołóż sól i 50 gram masła. Połącz uzyskane do tej pory suche i mokre składniki i zagnieć je na jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć około godziny. W tym czasie możesz przygotować śliwki poprzez przekrojenie ich na pół oraz pozbycie się pestek. Jeśli nie masz pod ręką tych owoców, doskonale sprawdzą się inne, na przykład nektarynki, morele lub brzoskwinie.

Natłuszczoną formę wyłóż cienką warstwą ciasta tak, aby widoczne były również stosunkowo niskie boki. Przygotowane śliwki ułóż równomiernie na całym placku, a następnie odstaw go w ciepłe miejsce na kolejne 15-20 minut.

Wykorzystaj ten czas na utarcie masła z mąką i cukrem, aby uzyskać kruszonkę, którą posypiesz śliwki. Tak przygotowane ciasto piecz w 200 stopniach przez 25-35 minut i gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!