Kotleciki z piekarnika. Przygotuj je raz, a będziesz je robić non stop. Uwielbiam ten smak.

Zwykle smażymy kotlety na patelni, często na głębokim oleju. Dziś podzielę się z Wami niezwykłym przepisem na kotlety, które można Upiec w piekarniku. Tak przygotowane kotlety są bardzo pyszne, soczyste i o wiele bardziej zdrowsze od tych smażonych na patelni.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 5 kromek białego chleba
    3 jajka
  • 3 cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • natka pietruszki do smaku
  • Mleko do namoczenia chleba
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek trzeba przygotować mięso mielone. Zacznij od namoczenia kromek chleba w mleku, a następnie odciśnij z nich nadmiar cieczy.

Następnie ubij jajka, posiekaj bardzo drobno cebulę i pietruszkę. Na koniec dodaj musztardę, posól i popieprz mięso. Całość dokładnie wymieszaj rękami.Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200-220 stopni.

Z mielonego mięsa zrób małe kotleciki a następnie ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, a jeśli takiego nie mamy, to wystarczy ją posmarować olejem roślinnym.

Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez  około pół godziny (czas może się nieco różnić w zależności od posiadanego piekarnika). Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!