Pyszne Kremowe buraki na śmietanie w 30 min – teściowa w końcu zdradziła przypis. Prosto i smacznie

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i zdrowe danie jakimi są buraki w śmietanie. Jego smak przypadnie do gustu nawet osobą, które nie są szczególnymi fanami tego warzywa. Koniecznie musisz spróbować tego genialnego przepisu!

Składniki

  • Buraki ćwikłowe – 500 g
  • Cebula – 180 g
  • Kwaśna śmietana – 150 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Obierz i pokrój buraki najpierw na plasterki, a następnie w paski. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju i dodaj do niej buraki. Smaż na małym ogniu prze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do buraków dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i popieprz, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu po przykrywką, do momentu aż całkowicie będą gotowe. To zajmie około 20 minut. Podaj danie do stołu uprzednio dekorując je ziołami.

Buraki w śmietanie to idealny dodatek np. do dań z czerwonego mięsa, drobiu, a nawet ryb. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!