Zrobienie pierogów jest bardzo łatwe, szybkie i nie skomplikowane. Należy zacząć od połączenia ze sobą masła, mąki, twarogu i żółtka. Dodaj sól i wyrób ciasto rękami. Następnie przełóż do go oprószonej mąką stolnicy i uformuj go w długi gruby sznurek.
Tak, aby nic się nie odrywało. Kolejno podziel go na małe ukośne kawałki. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Pierożki będą gotowe kiedy wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnij je za pomocą cedzaka i podawaj z rozpuszczonym masłem z bułka tartą.
Wedle jej przepisu, aby wykonać masę trzeba połączyć 5 żółtek, 1/4 funta mąki, suchy twaróg, łyżkę masła i sól. Oczywiście tak samo jak wcześniej całość należy dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły.
Kolejno trzeba wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i uformować okrągłe wałki. Następnie ukroić ukośne pierożki i wrzucić je do gotującej się wody. Kiedy wypłyną można je wyciągną i polać rozpuszczonym masłem z dodatkiem bułki.