Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie. Dzięki temu przepisowi zapomnisz, czym jest chleb.

Placki na kefirze to smaczna i sycąca przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Danie jest uniwersalne i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Placuszki idealnie nadają się zarówno na lunch do pracy, jak i smaczną kolację!

Składniki:

  • kefir (500 ml)
  • 1 jajko
  • mąka (500 g)
  • 50 g masła
  • soda
  • olej roślinny
  • sól
  • Farsz (do wyboru: pieczarki, twaróg, kapusta zasmażana, podsmażony boczek)

Przygotowanie:

Kefir wlej do miski, wsyp łyżeczkę sody, wrzuć jajko oraz 2 łyżki oleju. Wszystko wymieszaj.

Do masy dodaj mąkę, mieszaj do wyrobienia ciasta. Uformuj kulkę, obsyp mąką i odstaw na kilka minut przykryte ręcznikiem.

Ciasto podziel na 7-9 kawałków. Każde rozwałkuj i wypełnij farszem. Farsz może być dowolny, według uznania, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Wypełnione ciasto nadzieniem zawiń, spłaszcz ręką na kształt szerokiego placka i odstaw jeszcze na kilka minut.

Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Patelnię możesz przykryć pokrywką, dzięki czemu farsz szybciej się usmaży.

Po usmażeniu posmaruj wierzch placków rozpuszczonym masłem, posyp solą i odstaw na kwadrans pod przykryciem. Gotowe!

Atutem placków jest fakt, że możesz przygotować je praktycznie z każdym nadzieniem. Jeśli preferujesz opcję na słodko, po prostu dodaj kilka łyżek cukru podczas wyrabiania ciasta.

W takiej formie możesz wzbogacić je owocami, twarogiem z cukrem waniliowym bądź kremem czekoladowym. Podawać najlepiej ze świeżymi owocami i z dodatkiem bitej śmietany.

error: Treść zabezpieczona !!