Smaczny deser bez pieczenia: przygotuj herbatniki, twaróg, śmietanę, czekoladę… kolejny deser, który warto zapisać.

Piekarnik nie jest Twoim najwierniejszym przyjacielem?

To świetnie, do przygotowania tego deseru nie jest on potrzebny, aby wykonać ciasto szybciej użyj miksera. Jeśli go nie posiadasz, możesz wykorzystać trzepaczkę.

Składniki:

  • 40 herbatników
  • 375 ml śmietany
  • 80 ml mleka
  • 180 ml mleka
  • 500 g twarogu
  • 80 g puddingu bez gotowania
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g czekolady
  • 150 ml śmietany
  • 100 g startej, białej czekolady

Sposób przygotowania: 

Przygotuj sobie blachę o wymiarach 20 × 30 cm. Herbatniki namocz przez kilka chwil w mleku (tak, aby się nie rozpadły). Ułóż pierwszą warstwę ciastek w foremce.

W misce wymieszaj twaróg z cukrem. Śmietanę ubij z puddingiem w proszku oraz mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj twaróg i powoli miksuj.

Rób to do momentu, aż wszystkie składniki będą połączone. Podziel krem na pół. Jedną część rozprowadź na ciastkach. Kolejną część herbatników namocz w mleku i ułóż z nich warstwę.

Rozprowadź drugą część kremu, a na wierzch ułóż ostatnią porcję ciastek.

W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Gorącą śmietanę wraz ze startą czekoladą połącz za pomocą trzepaczki.

Polej polewą wierzch ciasta. Przykryj folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin, aby deser stężał. Zrobienie polewy nie jest koniecznością, ale z nią ciasto będzie bardziej efektowne.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!