Kucharz stołówki szkolnej zdradził przepis na rogaliki w 20 minut bez jaj i mleka. Smakują bosko

Te domowe rogaliki, to przepis, który zdradził emerytowany szkolny kucharz. Zrobisz je już w 20 minut i nie potrzebujesz do nich ani mleka ani jaj! Przygotowane na wodzie ciasto jest chrupiące i cudownie miękkie, a z nadzieniem smakuje naprawdę pysznie.

To receptura, która na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni. Twoi domownicy nie uwierzą, że nie ma w nich mleka i jajek i będą myśleli, że pochodzą z okolicznej, dobrej cukierni!

Składniki rogalików:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej (ale nie gorącej!) wody
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • pół szklanki oleju roślinnego, najlepiej słonecznikowego
  • szczypta soli
  • słoik ulubionego dżemu lub innego nadzienia

Jak przygotować pyszne rogaliki?

Do lekko ciepłej wody wrzuć drożdże i rozpuść je, dodaj do nich cukier oraz szczyptę soli.

W oddzielnej misce przesiej przez sito mąkę i stopniowo dodawaj do niej drożdże, a następnie olej. Zagnieć porządnie ciasto, nie powinno się kleić do rąk.

Gotowe ciasto najlepiej odstawić przykryte czystą ściereczką na 30 minut, aby wyrosło. Nie jest to konieczny warunek, ale dzięki temu rogaliki będą bardziej puszyste.

Podziel powstałe ciasto na 3 równe części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości 0,5 cm i przekrój na 8 równych trójkątów.

Podstawę każdego trójkąta posmaruj grubo dżemem lub innym nadzieniem i zawiń jego krawędzie tak, żeby nic nie wypłynęło. Węższy koniec rozciągnij tak, by zawinąć go wokół reszty ciasta w kształt rogalika.

Posmaruj blachę olejem i rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Wyłóż rogaliki i piecz je przez 20 minut, aż uzyskają piękny, złotobrązowy kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!