Roladka z kurczaka w butelce – Idealna na świąteczny stół. Lepiej zapisz przepis, w sklepie tego nie kupisz.

Rolada z kurczakiem może być świetnym dodatkiem do kanapek jak również daniem na świątecznym stole. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne szynki czy kiełbasy.

Największym atutem dania jest prostota jego przygotowania. Bardzo oryginalny pomysł w najprostszej wersji, a do tego niepowtarzalny smak.

Potrzebujemy:

  • kurczak – 1 sztuka,
  • orzechy włoskie – 100g,
  • żelatyna – 30g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sól i przyprawy.

Przygotowanie:

Mięso może zostać przygotowane na dwa sposoby: ugotowane lub duszone. Jeśli chcemy uzyskać przezroczysty wywar z warzywami i ziołami, wybierzmy pierwszą opcję, czyli gotowanie.

W przepisie zostanie przedstawiona druga opcja. Poza tym kurczak może być przyrządzony w całości lub w formie filetów, jeśli preferujemy chudsze mięso.

Mięso wkładamy na suchą patelnię i zostawiamy na małym ogniu – dusimy mięso. Następnie dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i znowu przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W tym czasie należy rozcieńczyć żelatynę.

Ważne, aby zrobić to dokładnie w ciepłej wodzie. Po około 35 minutach, kiedy mięso będzie gotowe, zdejmujemy je z ognia i pozwalamy ostygnąć. Następnie oddzielamy mięso od kości. Po duszeniu mięsa zostaje płyn – nie należy go wylewać!

Rozcieńczoną żelatynę wlewamy do płynu po duszeniu i mieszamy razem z mięsem. Całość przelewamy do plastikowego, podłużnego pojemnika (można podzielić sobie na kilka mniejszych) i wkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnie.

Bardzo ciekawą opcją będzie dodanie do mięsa podsmażonej cebulki i orzechów, które nadadzą dodatkowo charakteru daniu. Kiedy rolada będzie gotowa, a więc zastygnie całkowicie, wyjmij ją z lodówki i przetnij opakowanie. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!