Największym atutem dania jest prostota jego przygotowania. Bardzo oryginalny pomysł w najprostszej wersji, a do tego niepowtarzalny smak.
Mięso może zostać przygotowane na dwa sposoby: ugotowane lub duszone. Jeśli chcemy uzyskać przezroczysty wywar z warzywami i ziołami, wybierzmy pierwszą opcję, czyli gotowanie.
Mięso wkładamy na suchą patelnię i zostawiamy na małym ogniu – dusimy mięso. Następnie dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i znowu przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W tym czasie należy rozcieńczyć żelatynę.
Rozcieńczoną żelatynę wlewamy do płynu po duszeniu i mieszamy razem z mięsem. Całość przelewamy do plastikowego, podłużnego pojemnika (można podzielić sobie na kilka mniejszych) i wkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnie.