Miękka i prosta świąteczna rolada: Tak pyszna, że raz przygotowuję ją z mięsem, raz bez – Najlepszy przepis nie tylko na święta.

Doskonała rolada – idealne uzupełnienie niedzielnego menu. W domu jemy ją bez do dodatków, po prostu kroję i spożywamy.

Przygotowywana jest tradycyjnie na święta, ale lubimy ją również o każdej porze roku.

Składniki:

  • 5-6 starszych rogali
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oliwki
  • 70 g masła
  • oregano, sól, czarny pieprz mielony, majeranek, vegeta
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko (do zamoczenia rogalików)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: szynka, wędzone mięso…

Przygotowanie:

Cebulę kroimy drobno i podprawiamy octem i ziołami. Na patelni smażymy cebulę na złoty kolor.

Rogale pokroić w drobną kostkę i zwilżyć mlekiem.

Posyp oregano, majerankiem, gałką muszkatołową, ziołami i solą. Dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku. Jeśli chcesz, możesz również dodać szynkę w plastrach, wędzoną lub inne mięso, obie wersje wykonujemy. Do masy dodaj 2 jajka, usmażoną, schłodzoną cebulę.

Wszystko dobrze miksujemy i wkładamy do worków. Zawiązujemy je. Następnie torebki zawijamy w folię i umieszczamy w naczyniu do pieczenia z wodą. Gotuj na kuchence najpierw z jednej strony, a potem z drugiej strony przez około 15 minut.

Nie zakrywamy, aby wypełnienie nie pękało. Po ugotowaniu ostudzić. To świetny dodatek, a także przysmak na zimno. Dzięki kształtowi prezentuje się bardzo ładnie.

Życzymy smacznego! 🙂