Miękka i prosta świąteczna rolada: Tak pyszna, że raz przygotowuję ją z mięsem, raz bez – Najlepszy przepis nie tylko na święta.
Doskonała rolada – idealne uzupełnienie niedzielnego menu. W domu jemy ją bez do dodatków, po prostu kroję i spożywamy.
Przygotowywana jest tradycyjnie na święta, ale lubimy ją również o każdej porze roku.
Składniki:
- 5-6 starszych rogali
- 1 mniejsza cebula
- 2 jajka
- natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oliwki
- 70 g masła
- oregano, sól, czarny pieprz mielony, majeranek, vegeta
- 2 ząbki czosnku
- mleko (do zamoczenia rogalików)
- szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: szynka, wędzone mięso…
Przygotowanie:
Cebulę kroimy drobno i podprawiamy octem i ziołami. Na patelni smażymy cebulę na złoty kolor.
Rogale pokroić w drobną kostkę i zwilżyć mlekiem.
Posyp oregano, majerankiem, gałką muszkatołową, ziołami i solą. Dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku. Jeśli chcesz, możesz również dodać szynkę w plastrach, wędzoną lub inne mięso, obie wersje wykonujemy. Do masy dodaj 2 jajka, usmażoną, schłodzoną cebulę.
Wszystko dobrze miksujemy i wkładamy do worków. Zawiązujemy je. Następnie torebki zawijamy w folię i umieszczamy w naczyniu do pieczenia z wodą. Gotuj na kuchence najpierw z jednej strony, a potem z drugiej strony przez około 15 minut.
Nie zakrywamy, aby wypełnienie nie pękało. Po ugotowaniu ostudzić. To świetny dodatek, a także przysmak na zimno. Dzięki kształtowi prezentuje się bardzo ładnie.